Jenne: De energie van liederen

Jenne: op vrijdag 11 oktober 2019 is het dan zover: ik ga met Duze NomShikaShika naar Zuid Afrika! Ik verheug me erop: 14 dagen gevuld met optredens, workshops zingen en bewegen. Vol verwachting sta ik op Schiphol. Hoe fantastisch moet het zijn om met koren van daar samen te zingen. Maar vooral om veel contact te maken en de verbinding te zoeken!

We starten in Johannesburg. En daar begint het gelijk al heel goed met Sam en Frank, de twee chauffeurs die ons de eerste dagen veilig afleveren op iedere plaats van bestemming. Het zijn twee zeer vriendelijke en goed op elkaar ingespeelde chauffeurs, die met hun zwarte stemmen zo nu en dan zelfs meezingen! De vrolijkheid en energie van deze mannen zullen we terugzien bij alle mensen die we ontmoeten.

De dag erop bezoeken we Soweto. We logeren er zelfs een nacht. Later bezoeken we ook Kayamandi, de township bij Stellenbosch en Khayelitsha, een enorme township bij Kaapstad. Bij al deze bezoeken wordt duidelijk hoe onvoorstelbare groot de verschillen zijn in luxe en cultuur. En hoe slecht de omstandigheden in de townships zijn.

Het is dan ook hartverwarmend te ervaren hoe jong en oud zoveel plezier en energie halen uit de vaak meeslepende heerlijke meerstemmige liederen. En wat een ritmische en soepele beweging en de strakke samenzang. Daar kunnen wij nog veel van leren…

Ik hoop dit nog heel lang te kunnen doen!