Carla: zingen in de Regina Mundi kerk

Carla: Zingen met Duze in de Regina Mundi kerk in Sowetho

Al 2x  eerder bezocht ik als toerist de Regina Mundi kerk in Sowetho tijdens een roundtrip. En beide keren voelde ik het verlangen om ooit een kerkdienst te kunnen bijwonen in deze kerk met zijn bijzondere geschiedenis. 

Tijdens onze koorreis naar Zuid Afrika werd dit werkelijkheid: op zaterdagmiddag mochten we samen met het kerkkoor studeren en de verbinding was direct voelbaar.

Op zondagochtend reden we na een heerlijk ontbijt in de zonnige tuin bij Sowetho’s backpackershotel, naar de kerk. Ik voelde opgewonden spanning in mij: hoe zou het zijn? We waren vroeg aanwezig en de eerste kerkgangers, “echt op z’n zondags gekleed” in prachtige kleuren, verzamelden zich rondom de kerk en we gingen met elkaar naar binnen. We kregen een plek  vóór in  de kerk, direct achter het kerkkoor.  De voorzanger zette een lied in, het koor en vervolgens de mensen in de zaal zongen mee.  Ik voelde kippenvel, maar de warmte van de mensen kwam over me. Het ontroerde me. We werden gevraagd een lied te zingen en staande in de bank zongen we ons eerste lied. Het was muisstil, de mensen waren verrast: blanke mensen die onze taal zingen!  Al snel werd er meegezongen, geklapt, vele telefoons gingen omhoog om te filmen. We kregen een daverend applaus als dank, wat voelden we ons welkom! 

De viering ging  oa over verantwoordelijkheid:  niet alleen de handen omhoog heffen, Heer help mij, maar ZELF aan het werk!  Een thema wat mij enorm aansprak, ik ben immers zelf verantwoordelijk hoe ik mijn leven leef.  We hebben samen met het kerkkoor enkele liederen  gezongen;  wat klonk het geweldig en wat een feest om zo samen te zingen. 

Wat een bijzondere sfeer, de verbinding was zo mooi voelbaar.  Na de viering hebben we vele mensen de handen geschud, met elkaar gesproken en elkaar  omhelst  of we ‘verloren familie’ waren.  Voor mij was deze ontmoeting  één van de hoogtepunten van onze studiereis naar Zuid Afrika. Een ervaring om nooit meer te vergeten.