Zuid-Afrika 2013

“Singing together in South Africa”

Derde reis van projectkoor Emakhayeni van Duze 9 t/m 29 oktober 2013

Oud-koorlid Clary de Reus vertelt:

Maanden voorbereiden en toch nog onverwacht is het zover: 9 oktober 2013 en ik zit met Emakhayeni in het vliegtuig met een schoolreisjegevoel.

De eerste dagen hebben we vooral genoten van wat Kaapstad en de omgeving ons bood. De Tafelberg, de botanische tuin – waar we voor het eerst tijdens deze reis spontaan zongen voor en met de mensen. Een feestje! En natuurlijk het bezoek aan het Robbeneiland…. heel indrukwekkend. De onuitwisbare herinneringen aan het District 6-Museum, waar binnen no-time iedereen uit alle hoeken te voorschijn kwam toen op verzoek Shosholoza werd ingezet. De zingende en dansende menigte, jong, oud, iedereen sloot aan.
Zij namen ons ook mee in hun Khayelitsha en nodigden ons gastvrij uit in hun woning. Het voelde of je er familie had bij gekregen, zo mooi, zo warm.

Zwelihle

In de township Zwelihle bij Hermanus zongen we met Bana Bamoya. Dirigent Baba repeteert elke avond van 18:00 tot 20:00 uur in een eenvoudige garage. Zo houdt hij de jongeren in de leeftijd van ca. 7 tot 25 van de straat. Wat een feest om met 50 mensen in een garage samen te zingen.
We zongen met het koor van de Qhayiya Secundary School in Zwelihle, waar we eerst om beurten zongen en daarna samen. Ze hadden een bas in de gelederen met een stèm…. om kippenvel van te krijgen.Uiteraard mogen we de walvissen niet vergeten. Elke ochtend wandelden we naar de zee om ze te begroeten. Soms zwommen ze wat verderop en dan weer vlak onder de kust. Daar werd je helemaal blij van.

Uthando project

We brachten ook een bezoek aan het Uthando-project, gebaseerd op het learn-to-earn principe. Zo was er de moestuin die door de vrouwen werd bestierd; de ambachtsschool, waar de leerlingen vaardigheden werden bijgebracht om later makkelijker werk te kunnen vinden; het ouderenproject waar we met zoveel egards werden verwelkomd dat we er verlegen van werden; het jongerenkoor dat zulke hoge ogen gooide bij de Voice of South Africa en de gumbootdansertjes.
Dagen om nooit te vergeten, zoveel indrukken, zoveel warmte…. Hier was geen blank of zwart; dit was contact van hart tot hart….

Marilyn, eigenaar van hostel “De Zoete inval” in Hermanus schreef:

It was an absolute pleasure each and every day to host the members of the choir. The obvious joy of each member as they broke out in spontaneous song was infectious. Each practice session in the courtyard or on the sundeck also blessed our neighbours who expressed their appreciation of the harmonious rhythms. We miss you and the enthusiasm you showed during your stay. Please come back soon.

Simphiwe, leider van het Khayelitsha United Mambazo Choir:

As we are Khayelitsha United Mambazo we thank Emakhayeni Choir by visiting in our community. We experience a lot to this choir: love, humanity and power of togetherness. Potential of using the singing talent. The support of helping projects and choirs of South Africa, including us.
Guys, you did a very good job. Keep on the good work and stay unite.

Unity is the power,  Amandla!!

Ons bezoek aan de seniors van het Uthando project haalde het nieuws

De deelnemers aan de zangstudiereis 2013

zingen met het Khayelitsha United Mambazo Choir

Zingen in township Khayelitsha

met Bana Bamoya in een garagebox zingen

met Bana Bamoya in hun nieuwe T-shirts (gift van Duze)

Na een optreden in Khayelitsha

zingen voor het Uthando ouderenproject