OPTREDENS

Duze NomShikaShika treedt enkele keren per jaar op. Hieronder krijgt u een impressie van onze recente optredens.


21 juli 2024:   UBUNTU viering

het Trefpunt van "de Wissel"

Beetsterzwaag

6 juli 2024: Zomerparade

Soesterkwartier

Amersfoort

30 juni 2024: Gluren bij de Buren

Hof der Toekomst

Amersfoort

‘Jullie zijn muzikaal gegroeid!’ Dit compliment aan onze dirigent Renske Velthuis was een heerlijke afsluiter van een fijne en sfeervolle aflevering van Gluren bij de Buren. Sfeervol door de prachtige tuin van de Hof der Toekomst waar wij gastvrij werden ontvangen. Sfeervol door het enthousiaste publiek waarvan velen een lijntje hebben met Zuid-Afrika. En sfeervol doordat we met name in de derde ronde in de zaal binnen met het publiek samen helemaal in de muziek konden duiken. Het nieuwe lied ‘Mangwane mphulele’ blijkt zich hiervoor uitstekend te lenen!

hier een video van het nummer Zonkiziswe

29 juni 2024:  bij een uitvaart 

Crematorium Slingerbos

Ede

 

Vandaag mochten wij een uitvaart muzikaal omlijsten. We zongen onder andere ’Senzenina’, dat de wens uitspreekt dat je echt gezien mag worden als wie je ten diepste bent. Het was mooi te ervaren dat onze liederen de aanwezigen momenten van troost konden bieden.

25 mei 2024:  bij een bruiloft

in restaurant "De Vier Broers"

Amersfoort

‘Jullie hebben de Nederlandse en de Zuid-Afrikaans families dichter bij elkaar gebracht, het feest kan nu beginnen!’ Kun je een groter compliment krijgen? Wij zitten te glimmen van trots met ons drankje na afloop van ons optreden voor de bruid uit Zuid-Afrika en de bruidegom uit Nederland en hun familie vlak voor het trouwdiner. 

De vader van de bruidegom heeft ons gecharterd als verrassingsact. Als we zingend binnenkomen, wordt er hier en daar een traantje weggepinkt. De vader schrijft de dag erna: ‘Jullie enthousiasme, de gekozen nummers en de kwaliteit hebben het huwelijksfeest tot een onuitwisbare herinnering gemaakt.’ 

4 februari 2024 : Gluren bij de buren

in De Amersfoortse Zwaan

Amersfoort

Drie keer volle bak! Dat is natuurlijk heerlijk voor een optreden bij Gluren bij de Buren. We zaten dan ook op een toplocatie in dit mooie oude en intieme kerkgebouw in het hartje van de stad. Wat betreft bezetting waren we niet op volle sterkte, maar wel wat betreft de energie. Dat bleek wel uit de reacties van het publiek, dat bestond uit bekenden, maar ook veel onbekenden. Traditiegetrouw namen we iedereen mee in samen zingen: Ukuthula (vrede). Vanuit het hart gezongen.

2 december 2023: twee koren

Torenlaantheater

Zeist

Fantastisch gezamenlijk concert door twee koren:
Nootdweer en  Duze NomShikaShika.

Op zaterdag 2 december werd in het Torenlaantheater in Zeist een enthousiast gezamenlijk muziekfeest verzorgd door Nootdweer en Duze NomShikaShika. Het gezellige theater zat bomvol.  Nootdweer is een bekend shantykoor uit Zeist. Meestal worden in het Schots shanties gezongen. Maar deze avond was deels gewijd aan de eigen omgeving. De scheephistorie van Zeist  kwam uitgebreid aan bod. Bezongen werd het zeeleven over vaarroutes van Zeist via Utrecht naar diepere plekken. Het harde  werk maar ook het kroegleven  onderweg werd hier herbeleefd. Nootdweer sloot af met een blik op de toekomst. Hoe zal het zijn als over enkele jaren Zeist aan de Noordzee ligt door de klimaatverandering?
Duze NomShikaShika bracht Zuid-Afrikaans repertoire voor het voetlicht. Onder leiding van nieuwe dirigente Renske Velthuis kwam het altijd swingende  Zuid-Afrikaanse geluid in deze mooie locatie optimaal tevoorschijn. Het leven staat centraal in deze muziek. Verliefdheid, geloof en natuurlijk strijd kwamen aan de orde. Een bijzondere belevenis was het om samen met het publiek voor het eerst het lied Thina Thina als meezinger te brengen.
Het concert werd afgesloten met enkele nummers die de koren samen met het publiek zongen. Een fantastische avond met een zeer enthousiast publiek. 

12 november 2023: Duze en Inkululeko (uit Oslo)

Wijkcentrum Het Klokhuis

Amersfoort

Zet twee koren bij elkaar die allebei vanuit het hart oude en nieuwe Zuid-Afrikaanse liederen zingen, laat ze een weekend elkaar nieuwe liederen leren en geef ze dan een podium. Dan zindert de zaal van zang, beweging en ululating… Voor een verrassend groot publiek van bekenden en buurtgenoten lieten Duze NomShikaShika en Inkululeko Cultural Group horen wat zij in huis hebben. Met dank aan de dirigenten Jenny Geelen, Renske Velthuis en Thulani Maluleke!

14 oktober 2023 :

Elleboogkerk

Amersfoort

Bij de afsluiting van de expositie Far Beyond 2.0 trad (een deel van) Duze op voor een groot publiek dat de speciale avondopenstelling met ons optreden bezocht.

 

27 augustus 2023:  kerkdienst Vrijburg

Amsterdam

Een bijzonder optreden: in de kerk van de vrijzinnige gemeente Vrijburg in Amsterdam-Zuid trad Duze op in een dienst geleid door voorganger Mpho Tutu. Zij en haar vader, bisschop Desmond Tutu, staan bekend als grote pleitbezorgers van vergeving en verdraagzaamheid binnen en buiten Zuid-Afrika. Vanwege deze band met Zuid-Afrika was het bijzonder om de traditionals ten gehore te mogen brengen. Dat werd helemaal een feest in de ‘after party’ waar we elkaar in de zang ontmoetten. 

 

16 juli 2023: UBUNTU viering

het Trefpunt van "de Wissel"

Beetsterzwaag

 

Een hartverwarmend optreden in het Friese Beetsterzwaag. We zijn te gast bij Alliade, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. De zaal is vol bewoners en er zijn ook familieleden en dorpsbewoners bij. We zingen bij de jaarlijkse Nelson Mandela / Ubuntu viering. Er wordt volop gereageerd, meegezongen, geapplaudisseerd en meebewogen. Het gaat over elkaar begroeten, bedanken, steun vragen en meer. Bewoners komen ook bij het koor staan om mee te doen. Anderen reageren meer in het klein met een glimlach of iets. Het lijkt best op zingen in Zuid-Afrika in de zin dat het zo samen zingen is. In optocht gaan we ook nog naar buiten om daar een boom te planten bij een stilte- en herinneringsplek. Het wordt een traditie om op Mandela-dag erbij te zijn!

25 juni 2023: UMUTHI, een wereld van verschil

Johanneskerk,  

Amersfoort

 

een prachtig optreden, waarbij onze dirigent Toiny Tune voor het laatst dirigeerde

 

Kijk hier naar opnames van dit concert

voor de pauze.  en na de pauze

11 december 2022: Ukuthula

Maxima's

Leusden

Een feestelijk jaaroptreden en feestelijk werd het. Bijna 100 bezoekers, waaronder veel oud-Duzeleden en twee leden van de Zuid-Afrikaanse ambassade, waren getuige van een sprankelend optreden. Het publiek liet zijn waardering duidelijk horen. In de finale zongen alle oud-Duzeleden mee met klassiekers als Thula Siswe, Shosholoza en Emakhayeni.

17 juli 2022: Ubuntu-viering 

Beetsterzwaag

Wat een uitbundigheid: een viering in het teken van Ubuntu, vol vuur geleid door geestelijk verzorger Melissa Dales, een dag vóór de geboortedag van Nelson Mandela. De cliënten van de Wissel in Beetsterzwaag reageerden iedere keer weer enthousiast op onze liederen. Meedoen op de tamboerijn. Samen zingend een rondje naar buiten. Vieren dat iedereen er mag zijn zoals die is. Een zonnig optreden in alle opzichten.

 

3 juli 2022: Gluren bij de buren

Amersfoort

Dit jaar gelukkig weer een Gluren bij de buren! Dit keer waren we te gast op het binnenterrein van een woningcomplex aan de Kwekersweg in Amersfoort. De formule is dat je drie keer een half uur zingt voor wisselend publiek. Het bleek dat we een kleine maar enthousiaste groep publiek hadden die graag bleef zitten. Dus hebben we ter plekke onze zanglijst ververst. Een fijne zangmiddag!

12 juni 2022: Opening Podium De Vlam 

Rhenen

 

De feestelijke opening van dit spiritueel en cultureel centrum mochten wij luister bijzetten. Om op een vurige manier verbinding te maken, zongen we vanuit de drie harten. Het binnenste hart als symbool voor jezelf, het middelste hart voor je omgeving en het buitenste hart voor de wereld. Na het concert in de ochtend, werd het centrum in de middag officieel geopend door de wethouder. Natuurlijk omringd door onze vlammende Zuid-Afrikaanse klanken. 

8 mei 2022:  een zondagmiddag

 in Silverein, Amersfoort

Wilt u een lied horen over de liefde? Wat dacht u van een lied dat laat zien dat het leven niet altijd makkelijk is? Een lied over vrijheid? Bij dit optreden hadden de bewoners van zorgcentrum Silverein en hun familieleden en verzorgers een stem in wat we gingen zingen. Dit is een formule die we hebben meegemaakt bij korenfestivals in Zuid-Afrika. Mooi moment was toen Adri de verzorgers en mantelzorgers naar voren riep zodat we hen konden toezingen.

13 maart 2022: Inloopconcert 

ICOON theater Amersfoort

Voor de eerste keer weer op de planken na de coronabeperkingen! Dat was wel weer even wennen, maar ook heerlijk. Op uitnodiging van Platform Amateurkunst Amersfoort verzorgden we een inloopconcert in het ICOON-theater in Vathorst. Een kans voor ons en de andere deelnemende koren om ons na een lange stilte weer te laten zien en horen!

In 2020 en 2021 zijn er helaas geen optredens geweest vanwege de Covid-19 pandemie

15 december 2019 - Ga mee naar Zuid-Afrika

Theater de Instee, Amersfoort

 

 

Een impressie van verhalen en liederen uit onze studiereis naar Zuid-Afrika.

9 - 27 oktober 2019 

Studiereis Zuid-Afrika

Johannesburg - Soweto - Alexandra - Hermanus - Kaapstad - Kayelitsha

Twee weken zingen met diverse koren in Zuid-Afrika en proeven van de cultuur. Bekijk de foto's, video's en verhalen op onze reispagina.

4 augustus 2019 

Viering De Open Poort

Amerpoort, Baarn

De Open Poort is een kerkdienst voor mensen met een verstandelijke beperking. Op 4 augustus waren wij aanwezig  bij een viering bij viering waarbij wij cheque ter waarde van € 350,= in ontvangst hebben genomen bestemd voor een school in Kayamandi, Zuid- Afrika.

18 juli 2019

Mandela Day

Herman van Veen Arts Center Soest

Het tweede jaar dat wij de Mandela Day bij het Herman van Veen Arts Center op landgoed de Paltz opfleurden met Zuid-Afrikaans songs.7 juli 2019 – Rijnweek Rhenen

Wij zongen voor een publiek van 600 mensen bij de start van de Rijnweek.

23 juni 2019

Colourful Cultures
Multicultureel Wijkfeest Liendert,

Amersfoort

Op 23 juni trad Duze NomShikaShika op tijdens het wijkfestival “Coulorful Cultures” in de Amersfoortse wijk Liendert. Het was een geanimeerd festival met veel nationale klederdrachten en hapjes uit allerlei culturen.

10 februari 2019

Gluren bij de Buren

Woongroep Castellum, Amersfoort

 

Op 10 februari waren wij te gast bij Woongroep Castellum, in Amersfoort Kattenbroek. Drie mooie optredens in een goed gevulde gemeenschapsruimte.

2 december 2018:

Zuid-Afrikaans vuur in de Vlam

Op deze zondagochtend waren we te gast in De Vlam. Dit bijzondere gebouw in Rhenen biedt op de zondagen ruimte voor allerlei vormen van cultuur, bezinning en ontmoeting. De veelkleurigheid van het logo van De Vlam is daar het symbool van. Bijzonder om hier de veelkleurigheid te mogen brengen van Zuid-Afrika.

17 november 2018:

feestconcert!

De Observant Amersfoort

Vrienden, familie, fans, gasten en ander publiek: dank voor jullie hartelijke reacties bij het feestelijke concert in De Observant in Amersfoort! 

Dit optreden was in allerlei opzichten een debuut. Een aantal nieuwe koorleden beleefden hun eerste optreden. Wat een goede start maakten zij. Daarbij hebben we onze liederen gezongen in een nieuwe, theaterachtige setting.